4 Billion Video dimainkan Setiap Hari di YouTube

Semua pengguna internet dah tahu, laman YouTube semakin berkembang. Tapak itu telah memecahkan rekod sejak awal selepas dilancarkan dan nombor yang kadang-kadang ia mendedahkan begitu besar, ia sukar untuk dimasukkan ke dalam konteks.

Kedudukan terkini rasmi yang datang dari YouTube, tapak itu kini streaming 4 billion video setiap hari. Itu peningkatan sebanyak 25 peratus dalam tempoh lapan bulan yang lalu.

Ia dua kali ganda dari angka yang YouTube dedahkan untuk hari jadinya yang kelima, hampir dua tahun yang lalu, strraming 2 billion video. Ia mengambil YouTube kurang daripada dua tahun untuk menggandakan angka itu, kira-kira dua kali ganda trafik dan kos.

Tiga tahun yang lalu, YouTube hanya streaming 1 billion video setiap hari. Walaupun pertumbuhan seolah-olah telah perlahan, YouTube akan pergi melepasi 5 billion views setiap hari tidak lama lagi, terutamanya apabila semakin ramai orang melayari laman web ini dari telefon mudah alih atau tablet.

Walaupun melihat nombor semakin naik, YouTube masih hanya menikmati pendapatan yang kecil dari jumlah pengguna, hanya 3 billion setiap minggu. YouTube bukan sahaja mendapat lebih banyak penonton, juga lebih banyak video yang dimuat naik. Angka rasmi terakhir adalah 48 jam video yang dimuat naik setiap minit. Itulah jumlah yang diperuntukkan untuk ulang tahun keenam tahun lepas. Kini, ia melihat 60 jam video yang dimuat naik setiap minit.

Labels: