Facebook dan Twitter Bergabung

Google meneruskan perjuangan mereka dengan "Search Plus Your World", ciri-ciri yang mengintegrasikan Google+ ke dalam carian Google, dengan meninggalkan rangkaian sosial yang lain. Google telah berhak mengkritik mengenai langkah itu, walaupun ada beberapa perkara yang tak kena.

Oleh itu, Facebook dan Twitter terpaksa bergabung tenaga untuk mengatasi carian sosial Google dengan projek "Don't be evil".

Tetapi semua hujah-hujah tidak kuat, seperti yang sempurna yang telah ditunjukkan oleh laman web baru dan bookmarklet yang dicipta oleh sesetengah pesaing Google, dalam dunia rangkaian sosial, Facebook, Twitter, MySpace dan lain-lain.

Tapak, yang digelar "Focus on the user," membolehkan pengguna memasang (save) bookmarklet di pelayar mereka dan menggunakannya untuk mengakses enjin carian Google yang telah diubahsuaikan. Halaman yang diubahsuia tidak akan kembalikan ciri-ciri Search Plus, tetapi Google sepatutnya melakukan perkara ni terlebih dahulu, mengintegrasikan perkhidmatan sosial lain, Facebook, Twitter, LinkedIn dan sebagainya, dengan ciri-ciri carian baru sosial.

Bookmarklet "Don't be evil" akan melakukan tiga perkara utama, ia mengubah widget "People & Pages" untuk merangkumi lebih daripada hanya link Google+, laman profil auto-complete lebih daripada sekadar Google+ dalam cadangan carian dan mengubah sitelinks, sekali lagi, termasuk lebih daripada hanya pages Google+.

Labels: , ,