Iran Mahu Sekat Internet Sepenuhnya

Jika Iran tak ada halangan untuk buat, internet seperti yang kita tahu, tidak akan wujud bagi penduduk Iran. Cerita terkini dalam Wall Street Journal mendedahkan rancangan baru yang berkesan akan matikan internet, membuat satu intranet yang lebih terkawal bagi seluruh negara Iran. Skala baru ini akan kembali dan intranet yang sangat ketat akan dikawal oleh kerajaan Iran.


Menurut cadangan yang terperinci, kaedah-kaedah baru di kafe siber yang dikeluarkan oleh Polis Cyber, memerlukan pelanggan di kafe-kafe untuk menyediakan nama mereka, nama bapa, alamat, telefon dan nombor pengenalan kebangsaan sebelum log masuk. Tempat tu mesti memasang kamera keselamatan yang akan membiarkan kerajaan sepadan dengan pengguna ke komputer yang digunakan.

Mereka juga mesti log browsing history setiap pengguna, termasuk alamat IP setiap halaman Internet dilawat. Data ini, bersama-sama dengan imej-imej video, dapat disimpan selama enam bulan dan diberikan kepada Polis Cyber ‚Äč‚Äčapabila diminta, mengikut peraturan.

Ia berbunyi seperti mimpi ngeri dan mengecewakan majoriti rakyat Iran. Tapi apa yang mereka mampu buat? Rakyat Iran telah lama menyatakan keinginan untuk mempunyai lebih banyak kebebasan tetapi di bawah pemerintahan rejim ini, suara-suara rakyat telah diabaikan.

Labels: