Isu Privasi Pada Facebook Timeline Disiasat

Bukan lagi satu rahsia yang Facebook berhubungan baik dengan kerajaan Amerika Syarikat (AS), tetapi hubungan tersebut tidak menghalang mereka daripada disiasat oleh FTC (Federal Trade Commission). Nampaknya FTC akan menyebabkan Facebook tak senang duduk tidak lama lagi, permintaan untuk Facebook disiasat dihantar oleh Pusat Maklumat Privasi Elektronik (EPIC).

Permintaan itu bertujuan untuk dilakukan beberapa pemeriksaan tentang ciri Facebook Timeline yang baru, yang menurut EPIC ia melanggar privasi pengguna. EPIC yang telah menjadi sangat tumpul tentang kedudukannya dan menyatakan bahawa;

"Dengan Timeline, Facebook telah sekali lagi mengambil kawalan ke atas data pengguna dan kini menyebabkan maklumat yang tidak boleh diakses secara meluas boleh didapati tanpa keizinan pengguna. EPIC mahu FTC untuk menyiasat sama ada Timeline selaras dengan terma-terma perjanjian."

Mungkin Facebook tidak bergantung kepada organisasi seperti EPIC yang sentiasa berwaspada. Tiada badan pemantau yang lain atau industri penganalisis yang ada kaitan dengan pelancaran Timeline dan menyertai perkhidmatan iklan Facebook.

Semoga langkah oleh EPIC yang memaksa FTC untuk melakukan tugasnya adalah ikhlas. Jika Timeline melanggar perjanjian privasi, hanya perubahan baru yang boleh diterima.

Labels: