Microsoft Mencatat 80 Billion Setahun

Microsoft terus kekal sebagai syarikat perisian terbesar di dunia seolah-olah berada di landasan yang betul dengan jumlah angka dari hasil yang mereka dapat. Syarikat itu, yang sebelum ini dikendalikan oleh pengasas Bill Gates katanya, pendapatan suku ke-2 2012 hanya lebih $20.9 billion.

Angka ini mewakili peningkatan yang agak besar 5% kepada angka hasil  suku ke- 2 untuk tahun sebelumnya, dan menetapkan Microsoft pada landasan untuk membuat lebih $80 bilion dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Tahap pertumbuhan dan penjanaan pendapatan ini sudah tentu tidak ada perkara yang "short", terutamanya dalam keadaan ekonomi dunia. Beberapa negara misalnya tidak membuat satu perempat daripada jumlah ini untuk KDNK mereka.

Walaubagaimanapun, angka-angka hasil tersebut tidak memberitahu kisah yang penuh, dan pembuat perisian itu menyaksikan sedikit penurunan dalam pendapatan bersih lebih daripada angka tahun lepas. Pada suku ke-2 tahun 2012, Microsoft mencatatkan pendapatan bersih sebanyak $7.99 billion turun dari $8.17 bilion yang direkodkan tahun sebelumnya.

Bing kehilangan satu lagi $458 juta sepanjang tempoh dan data menunjukkan bahawa kawasan-kawasan lain dalam empayar Microsoft terlalu menyusut. Yang paling nyata, angka bagi Xbox dan Sistem Operasi Windows juga menurun.

Walaupun nombor yang merosot, Microsoft masih berjaya menewaskan jangkaan Wall Street, sesuatu yang pasti akan membuat Gates gembira.

Labels: