Penggunaan Internet dengan Kerap Boleh Rosakkan Otak

Internet seperti kebanyakan keajaiban teknologi 50 tahun yang lalu telah menyumbang secara positif ke arah pertumbuhan kita. Tetapi seperti kebanyakan perkara, ada satu keburukan, dan ternyata salah satu kelemahan terbesar internet adalah kesannya kepada otak terutamanya bagi mereka yang cenderung kepada ketagihan.

Satu kajian kecil dari China mengusulkan bahawa orang yang cenderung kepada Internet Addiction Disorder (IAD) adalah lebih berisiko gangguan struktur dan fungsi di bahagian otak yang mengawal organisasi. Gangguan ini mempunyai potensi untuk membawa kepada kemerosotan nilai kognitif sama seperti yang disebabkan oleh ketagihan judi dan ketagihan arak.

Seorang jurucakap mereka berkata, "Secara keseluruhan, penemuan kami menunjukkan bahawa masalah penyakit ketagihan Internet mempunyai integriti perkara putih yang tidak normal di kawasan-kawasan otak yang terlibat dalam generasi emosi dan pemprosesan, perhatian eksekutif, membuat keputusan dan kawalan kognitif," tulis penulis. "Keputusan juga menunjukkan bahawa IAD boleh berkongsi mekanisme psikologi dan saraf dengan lain-lain jenis bahan ketagihan dan gangguan kawalan gerak hati."

Jadi ini bererti bahawa orang ramai perlu menruangkan penggunaan internet mereka? Jawapannya tidak jelas. Bagi orang-orang yang bersungguh-sungguh berjuang dalam IAD, jumlah penggunaan internet mungkin perlu untuk dipantau, tetapi bagi kita yang lain, pastinya tidak ada keperluan untuk mengelakkan Facebook.

Labels: