Tablet Android Cabar Dominasi iPad

iPad keluaran Apple menyumbang 58 peratus daripada pasaran tablet global pada suku akhir 2011, tetapi Google Android telah meningkat dengan pesat dan kini didakwa sebanyak 39 peratus. Figures dari Strategy Analytics mendedahkan bahawa Apple menjual lebih daripada dua kali tablet pada suku akhir 2011 kerana ia telah lakukan dalam tempoh yang sama pada tahun sebelumnya.

Tablet dari Amazon, Kindle Fire yang dilaporkan oleh  Strategy Analytics sebagai sebab utama bagi penurunan dari 68 peratus Apple kepada 58 peratus daripada pasaran global. Aggaran bahawa jumlah pasaran tablet meningkat daripada 10.7 juta pada suku terakhir 2010 kepada 26.8 juta dalam tempoh yang sama tahun 2011. Dalam tempoh itu, jumlah jualan Android tiga kali ganda kepada 10.5 juta orang di seluruh dunia. Gabungan jualan BlackBerry PlayBook dan tablet Windows 7 mencakupi kurang daripada satu juta unit.

Maklumat yang tepat pada jualan tablet Google, bagaimanapun, sukar untuk disahkan. Bukan semua tablet menggunakan versi Android yang tidak dapat juga berfungsi di telefon bimbit, jadi analisi data "version share" boleh digunapakai. Google sendiri telah bercakap tentang kejayaan Android dan di Pameran Elektronik Pengguna di Las Vegas. Pengerusi Eksekutif, Eric Schmidt bercakap tentang sistem operasi yang berada di landasan yang betul untuk menjual satu bilion unit.

Analisis data dari IHS, mencadangkan bahawa Apple telah memperoleh semula kedudukannya dalam jualan telefon pintar, selepas diambil alih sekejap oleh Samsung.

Labels: