Twitter Beli Syarikat Perlindungan Malware

Menyiapkan diri untuk memulakan pengiklanan layan sendiri (self-serve advertising) Twitter - kini dalam peringkat beta dengan pemilihan kecil pengiklan - syarikat itu mengumumkan pengambilalihan syarikat perkhidmatan perlindungan spam dan malware, Dasient.

Dasient akan diserapkan ke dalam Twitter "hasil pasukan kejuruteraan kerana mereka mempunyai pemahaman yang mendalam tentang isu-isu keselamatan platform pengiklanan," kata Rachael Horwitz, seorang jurucakap bagi Twitter. Pasukan ini akan sangat berharga untuk Twitter terus mengembangkan produk iklan.

Twitter memperkenalkan perkhidmatan iklan baru pada bulan November 2011 kepada "segelintir" pengiklan. Ia membolehkan pengiklan membeli iklan tanpa melalui wakil jualan. Sesiapa yang mempunyai kad kredit dan keinginan untuk menggunakan "Promoted Products" untuk meningkatkan pengiktirafan jenama mereka boleh mendapatkan perkhidmatan ini. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini tidak lagi disediakan kepada orang ramai.

Twitter telah bergerak perlahan-lahan ke dalam pengiklanan yang dibayar, bermula dengan "Promoted Tweets" pada tahun 2010. Twitter telah membuktikan bahawa tapak itu boleh menjana duit dari pengiklanan, dan walaupun amaran tindak balas hebat daripada pengguna Twitter, laman micro-blogging itu melum lagi terhasut dengan pengguna sebagai hasil daripada iklan - yang merupakan satu perkara yang baik mengingati berapa banyak hasil Twitter dianggarkan untuk dijana daripada pengiklanan.

Tidak asing kepada ancaman malware, Twitter telah menghadapi isu-isu keselamatan yang serius pada masa lalu. Pada tahun 2010, FTC memutuskan bahawa Twitter akan tertakluk kepada audit keselamatan dwi-tahunan selepas 55 akaun selebriti telah digodam, termasuk akaun Barack Obama, Britney Spears dan Facebook. Penghantar spam juga telah mengambil kesempatan topik Twitter untuk sasaran sejumlah besar pengguna. Sejajar dengan perkembangan Twitter, begitu juga dengan peluang-peluang bagi hacker untuk mengeksploitasi laman web tersebut.

Labels: