5 Laman Sosial Untuk Kaki Wayang

Jika anda bercakap mengenai pencalonan Oscar terkini di Facebook, tetapi tiada seorang pun kawan-kawan anda yang berminat tentangnya, ia adalah masa untuk sama ada, mencari kawan baru atau mencari rangkaian sosial yang memenuhi keperluan sinematik anda.

Berikut adalah lima laman yang besar yang boleh membantu anda berhubung dengan peminat filem dari seluruh dunia.

1. GetGlue
Jika anda menyukai filem, tapi minat anda terlalu banyak yang terkandung di satu medium, maka GetGlue sesuai untuk anda. Sama seperti Foursquare, anda menyemak dengan aktiviti kegemaran anda - semuanya dari filem, rancangan TV, perlawanan besar, muzik, buku dan banyak lagi - menggunakan laman web atau aplikasi mudah alih.

2. iCheckMovies
Sesetengah peminat filem menetapkan matlamat untuk menonton segala-galanya dalam senarai filem-filem tertentu, seperti Top 100 IMDb atau mana-mana AFI 100 inventori. Dengan iCheckMovies, hanya menyemak filem yang anda telah lihat dan ia secara automatik akan menjejaki kemajuan anda pada pelbagai indeks ini semua sekali gus. Anda juga boleh membuat senarai peribadi jika anda mahu untuk mensasarkan genre tertentu.

3. Letterboxd
Salah satu laman web sosial filem terbaru, Letterboxd masih dalam versi beta, jadi anda akan perlu untuk meminta jemputan atau mencari peminat filem yang akan menghantar satu salinan. Sebaik sahaja anda dapat akaun, mencipta profil peribadi dan kemudian mencari filem. Setiap tajuk mempunyai halaman sendiri, lengkap dengan sinopsis plot ringkas, maklumat cast, purata penilaian bintang dari ulasan komuniti dan popular yang ditulis oleh pengguna lain Letterboxd.

4. MUBI
Jika piawaian filem anda lebih ke arah Federico Fellini daripada Lindsay Lohan, MUBI boleh menjadi tapak filem sosial untuk anda. MUBI (dahulunya Auteurs) memberi tumpuan kepada filem antarabangsa. Di laman web, anda boleh menetapkan profil peribadi yang lengkap dengan gaya filem-filem yang anda lebih suka, seperti Pemberimilikan Fashionable, Vanguard Cinema dan Neorealist.

5. Seenth.at
Seenth.at belum dilancarkan lagi dan ia sudah menjana sedikit buzz di kalangan peminat filem. Seperti laman web lain, pengguna boleh menandakan filem seperti yang dilihat, milik, menambah kepada senarai adat, memberikan penilaian bintang atau tulis ulasan. Tetapi dengan Seenth.at, anda juga boleh mengesyorkan filem kepada pengguna lain, sekumpulan pengguna-pengguna atau komuniti besar. Semua aktiviti ini dikumpulkan bersama sebagai sebahagian daripada Chatter.

Labels: