60% Pengguna Internet Akan Guna Facebook Pada 2012

Setelah IPO dirasmikan, ia mungkin tidak menjadi lebih besar daripada penawaran akan datang Facebook $10 bilion dengan penilaian besar $100 bilion. Tetapi sesetengah orang tidak berpuas hati, dan beberapa bahkan memanggil potensi $100 bilion sebagai penilaian tidak masuk akal.

Untuk menghentikan hujah tersebut, orang lebih pada Statista.com yang mengulas tentang nombor-nombor dan datang dengan beberapa alasan yang menyakinkan untuk memberi penilaian $100 bilion.
Sebagai permulaan, Facebook akan mempunyai jangkauan yang amat besar ke atas seluruh 2012. Penigkatan 60% daripada pengguna internet di Amerika Syarikat akan menggunakan laman web ini sepanjang tahun ini, dan Facebook akan mencapai sekitar 45% daripada jumlah penduduk Amerika.

Ia juga akan sampai mencecah 90.9% daripada semua pengguna rangkaian sosial di Facebook AS dalam erti kata lain, lebih ramai orang akan menggunakan daripada mana-mana laman web lain untuk sepanjang tahun 2012.

Jika itu tidak cukup untuk meyakinkan, ada juga unjuran bahawa Facebook akan melepasi paras 1 bilion pengguna aktif. Facebook melepasi paras 800 juta pengguna aktif pada akhir tahun 2011. Tetapi mungkin hal yg menentukan bahawa Facebook dibuat kira-kira $4.27 bilion sepanjang tahun 2011, seorang tokoh yang meletakkannya dalam liga besar di mana golongan berteknologi berkenaan. Twitter dan LinkedIn masih belum melanggar tanda $1 bilion dari segi perolehan dan ini perlu dikira untuk sesuatu.

Labels: ,