Apple Bernilai $400 Bilion

Sebuah syarikat tidak boleh menawarkan berjuta-juta dalam pampasan kepada eksekutif melainkan ia mempunyai nombor kukuh di bawahnya untuk menyokong tawaran tersebut, dan Apple sekarang menyokong kepada prinsip itu.

Syarikat tersebut baru sahaja melaporkan keuntungan rekod bersih bagi Q4 2012 dan menandakan suku tahun ke 14 berturut-turut keuntungan dengan $13,6 bilion. Prestasi ini bermakna bahawa Apple terus mengekalkan kedudukannya sebagai salah satu syarikat elit di dunia bernilai lebih daripada $400 bilion. Ini kedudukan yang agak dicemburui pada mereka yang tidak menjalankan Apple, dan Ketua Pegawai Eksekutif Tim Cook menyebut khas pencapaian syarikat.

Tim Cook berkata dalam satu kenyataan, "Kami gembira dengan keputusan cemerlang dan memecah rekod jualan iPhone, iPads dan Macs. Momentum Apple sangat kuat, dan kita mempunyai beberapa produk yang menakjubkan dalam perancangan, "

Tidak syak lagi pelancaran iPhone 5 musim panas akan datang akan menambah lebih banyak tabung, memastikan Cook menyimpan berjuta-juta dalam prestasi terikat saham-pilihan beliau diterima pada awal penglibatan beliau.

Dari segi skala, nilai Apple cukup untuk membayar hutang kebanyakan negara-negara zon Eropah yang bergelut, atau mungkin juga membantu membiayai ekonomi AS yang bergelut. Apabila anda juga menganggap Apple membuat semua wang ini pada masa apabila ekonomi di seluruh dunia telah mengecut, ia akan membuatkan anda tertanya-tanya dari mana wang itu datang.

Labels: