Google Drive Akan Dilancarkan

Terdapat banyak petunjuk dan klu yang Google Drive pasti akan dilancarkan. Tetapi kini kita mempunyai satu lagi pengesahan, Wall Street Journal mengatakan Drive akan dilancarkan, dalam seminggu atau sebulan akan datang.

Google sebelum ni dah menawarkan fail hosting melalui Google Docs. Pengguna boleh memuat naik sebarang fail, dengan syarat mereka mempunyai ruang simpanan untuk melakukannya. Mereka mendapat 1 GB percuma, tetapi penstoran berbayar sangat murah, dengan $5, RM15 akan mendapat 20 GB untuk setahun.

Namun, tak ramai yang menggunakan Docs sebagai perkhidmatan pelbagai guna file hosting. Walaupun ia adalah secara teknikal mungkin, terlalu rumit.

Google Drive mungkin datang dengan 20 GB storan percuma, malah boleh jadi lebih. Soalan utama berapa banyak Google akan tawarkan secara percuma? Dropbox datang dengan 2 GB simpanan percuma, tetapi anda boleh mendapatkan lebih banyak dengan menjemput orang lain untuk menggunakan perkhidmatan tersebut, atau dengan menggunakan pelanggan beta.

Lapan tahun lalu, Gmail hanya mendapat lebih 7 GB. Had simpanan percuma di Docs dan Picasa, 1 GB, tidak pernah dinaikkan sejak pelancarannya. Semua ini dipertimbangkan, Google Drive akan perlu memulakan dengan 20 GB atau lebih simpanan percuma, atau sekurang-GB yang sangat-kurangnya 10, jika ia merancang untuk menjadikannya jauh dari Dropbox.

Labels: