Kini Anda Boleh Tweet Melalui Satelit

Twitter telah mengumumkan satu perkongsian baru dengan pembekal satelit utama untuk memberi pelanggan mereka akses ke Twitter SMS, perkhidmatanTwitter berasaskan teks.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, syarikat itu telah bekerjasama dengan Iridium dan Thuraya, dua pembekal yang terbesar satelit di dunia, untuk meningkatkan bilangan orang yang boleh menggunakan Twitter SMS ke seluruh dunia. Syarikat itu berkata, perkongsian baru itu akan membantu menjamin akses global yang lebih besar kepada rangkaian microblogging.


Perkongsian tersebut mengekalkan hubungan rapat kepada asas dalam SMS, yang merupakan ciri mesej teks yang seragam yang terdapat dalam telefon bimbit dan lain-lain peranti mudah alih. Apabila Twitter bermula pada tahun 2006, ia direka bentuk untuk menggunakan SMS dengan mudah menghantar pesanan ringkas kepada sekumpulan orang. Setelah perkhidmatan berkembang, ia telah melancarkan platform sendiri selain daripada SMS.

Walau bagaimanapun, tweets masih boleh dihantar melalui SMS, dan perkara itu adalah ciri yang telah dibuat Twitter popular di bahagian dunia dengan sambungan jalur lebar mudah alih yang terhad. Pengguna yang berada pada pembawa mudah alih yang menawarkan Twitter sokongan SMS boleh menggunakan dua cara "short codes."

Syarikat itu telah menubuhkan beberapa "long codes" di mana orang boleh gunakan untuk menghantar tweet. Selepas penubuhan akaun Twitter untuk kegunaan kod yang panjang, pengguna boleh meletakkan kod dalam "penerima" teks, dan Twitter secara automatik akan mengambil teks dan tweet daripada akaun mereka. Yang boleh membantu dalam keadaan yang rendah atau tiada jalur lebar seperti pergolakan politik atau kecemasan serantau.

Setakat ini, Twitter telah membuka long codes untuk pengguna di UK, Jerman dan Finland. Long codes adalah terhad kepada tweets keluar sahaja.

Labels: