Microsoft Matikan Jenama Zune dan Windows Live dalam Windows 8

Microsoft nampaknya akan mematikan dua jenama utama mereka pada Windows 8 Consumer Preview yang akan datang. Aplikasi Windows Live akan diserap ke dalam preinstalled apps yang bekerja sebagai teras aplikasi "Windows Communications" untuk Windows 8, dan kekurangan penjenamaan Windows Live ini hanya sebahagian kecil sahaja. "Microsoft Account" akan menggantikan Windows Live ID dalam Windows 8, dan mereka juga telah mengeluarkan Zune dari Windows Store, Music, dan aplikasi Video, sementara fungsi Zune Pass akan kekal.
Pasukan Xbox Microsoft mengendalikan penciptaan dan pengurusan dalam gaya Metro aplikasi Muzik dan Video dalam Windows 8, dan kita sebelum ini mendengar bahawa Windows 8 akan bergerak ke "Xbox Live for Windows" sebagai jenama hiburan bagi Windows 8 Music Video. Penghapusan Zune telah pun mula berkuat kuasa dalam Windows 8 Consumer Preview, tetapi peralihan penuh dari Zune akan mengambil masa selama satu musim.

Ini adalah sebahagian daripada usaha yang luas untuk memudahkan dan mengukuhkan jenama syarikat ke dalam mesej pengguna yang mudah bersama-sama Microsoft SkyDrive dan Microsoft Hotmail. Penjenamaan akan kelihatan seperti ini dalam Windows 8:
Mungkim ada yang telah mendengar bahawa Microsoft mungkin menggantikan Zune dengan perkhidmatan seperti Spotify tahun ini berdasarkan pada Xbox Live, dan langkah untuk menghapuskan pelanggan Zune desktop untuk Windows Phone 8 adalah "back-up" sehingga kematian Zune sebagai jenama. Sama ada Windows Live dan Zune dibunuh sepenuhnya menjelang akhir tahun ini masih belum dapat dilihat, tetapi Windows 8 jelas mengambil langkah-langkah besar ke arah yang tidak dapat dielakkan.

Labels: