'Microsoft Your Account' Dilancarkan

Microsoft kini sedang mengeluarkan platform baru bagi memastikan pengguna dengan mudah boleh menguruskan ID dan pelbagai akaun. Dipanggil Microsoft Your Account, platform baru datang sebagai pengganti kepada portal Billing Account Management.

Ia masih belum lengkap dilaksanakan pada masa ini dan ia mungkin akan membuat pengumuman rasmi mengenai perkara itu tidak lama lagi. Dengan Microsoft Your Account, pengguna akan dapat dengan mudah menguruskan pelbagai jenis akaun Microsoft, termasuk MSN, Windows Live, Windows Telefon, Xbox dan Zune.

Laman web itu akan menyediakan pengguna dengan akses kepada beberapa siri pilihan yang berkaitan dengan bayaran dan yuran. Ciri-ciri utama platform baru itu termasuk:

Account & Payment Options
Mengkaji dan mengemas kini butir-butir yang berkaitan dengan bil anda serta kad kredit anda.

Subscriptions
Lihat semua langganan Microsoft anda di satu tempat. Memperbaharui perkhidmatan anda dengan mudah.

Transactions
Memantau sejarah pembelian anda dan status transaksi terkini.
Walau bagaimanapun, untuk mendapat manfaat daripada keupayaan laman web ini, pengguna perlu untuk mempunyai perhubungan bil dengan Microsoft. Jika tidak, mereka akan dihalakan kepada perkhidmatan MSN Microsoft sebaik sahaja mereka log masuk ke dalam Microsoft Your Account. Dalam kes ini, pengguna akan dipaparkan dengan mesej berikut:

This Windows Live ID does not currently have a billing relationship with Microsoft. MSN offers a variety of services that you may subscribe to. For more information, go to http://get.msn.com

Microsoft Your Account akan menjadi aktif dalam platform Windows 8 yang akan datang dan dijangka akan menggantikan Windows Live ID. Bagaimanapun, ia kini muncul sebagai sebuah portal yang membolehkan pengguna untuk menguruskan aktiviti mereka merentasi pelbagai perkhidmatan daripada Microsoft.

Labels: