Pengguna Berkongsi Lebih 5 Bilion Lagu di Facebook

Facebook pada asalanya memang dibina untuk berkongsi, dan sementara kebanyakan orang hanya tahu berkongsi gambar kat platform platform tersebut, tidak ramai yang menghargai skala muzik yang dikongsi bersama. Semua yang mungkin telah berubah baru-baru ini apabila Dan Rose, VP Perkongsian bagi syarikat, mengesahkan bahawa lebih 5 bilion lagu telah dikongsi di Facebook sejak persidangan F8 tahun lepas.

Menurut Rose, kenaikan perkongsian merentasi semua media di Facebook untuk frictionless sharing yang diperkenalkan tahun lepas. Frictionless sharing untuk tidak biasa, Facebook bercakap bagi membolehkan perkongsian anda yang akan merebak dengan pantas di kalangan aplikasi, dan pengguna lain tanpa pengikut yang mempunyai untuk menentukan kriteria perkongsian individu.

Ini sudah tentu tidak diterima oleh banyak pengguna Facebook, tetapi, apa yang mereka boleh lakukan?

Rose menyatakan lagi, "the right stories to the right people at the right time." Sama ada ia yang terakhir, hanya masa akan menentukan. Tetapi seseorang juga tertanya-tanya tentang implikasi SOPA dan PIPA tentang perkongsian lagu.

Undang-undang tersebut tidak terlalu berkira tentang siapa yang jadi sasaran bagi pelanggaran hak cipta dan apabila ia datang kepada jarak penglihatan, Facebook sama seperti beberapa laman web di internet. Satu set yang benar-benar menarik keadaan pusingan semua.

Labels: