Tumblr Mencapai 120 juta Pelawat Sebulan


Ia kelihatan seperti mereka akan segera perlu mempunyai satu laman web tentang "kebangkitan Tumblr" kerana laman tersebut telah melihat pertumbuhan yang sangat memberangsangkan pada tahun lalu.

Pengasa Tumblr dan Ketua Pegawai Eksekutif, David Karp membentangkan perkara tersebut pada persidangan Design Life Digital baru-baru ini yang diadakan di Munich, Jerman dan memberikan pandangan-pandangan menarik betapa banyak laman blog yang popular telah berkembang.

Menurut Karp, Tumblr kini boleh selesa mencapai sekitar 120 juta orang pelawat setiap bulan. Tahap konsisten pelawat ni membolehkan Tumblr untuk merekodkan sekurang-kurangnya 15 bilion pageviews setiap bulan.

Pakar hari ini termasuk seorang wartawan dan Profesor Jeff Jarvis memberikan pujian untuk Tumblr. Jarvis walaupun tweeted baru-baru ini bahawa dia melihat Tumblr mempunyai "The spreadable future of social media".

Pengguna seolah-olah bersetuju dengan Jarvis kerana Tumblr setakat ini telah menyaksikan lebih 560 orang melawat laman web untuk melihat sekurang-kurangnya satu isi kandungan. Jika anda mengira lawatan ulangan, nombor yang mudah akan menjadi berbilion-bilion.

Ketua Pegawai Eksekutif, Karp kredit banyak pertumbuhan Tumblr kepada aspek-aspek sosial tapak. Setiap sedikit kandungan misalnya berkongsi sekurang-kurangnya 9 kali lebih medium yang berlainan termasuk Facebook dan RSS.

Labels: