Twitter Akan Menapis Tweets Tak Lama Lagi

Twitter seperti yang anda semua tahu adalah sebahagian kuat beberapa protes terbesar di dunia pada tahun 2011, termasuk rusuhan di UK. Berikutan pengumuman ini, banyak kerajaan telah dipanggil untuk kawalan yang lebih besar terhadap Twitter dan untuk sementara, Twitter kelihatan senitasa dekat di sisi rakyat setiap negara.

Menurut dasar baru yang sedang dilaksanakan oleh Twitter, menapis daripada tweets kini akan bermula secara khusus bagi setiap negara, membenarkan Twitter untuk menapis apa yang akan berkata pada platform tanpa menjejaskan operasi keseluruhan platform mikro-blogging tersebut.
twitter censored
Dalam kenyataan yang dikeluarkan mengenai dasar baru, Twitter berkata: "Sehingga kini, satu-satunya cara kita boleh mengambil kira had negara-negara adalah untuk membuang kandungan di seluruh dunia.

Bermula hari ini, kita memberikan diri kita keupayaan untuk menahan reactively kandungan dari pengguna di negara tertentu di samping memastikan ia boleh didapati di seluruh dunia. Kami juga telah dibina dengan cara untuk berkomunikasi secara telus kepada pengguna apabila kandungan ditahan, dan mengapa. "

Ramai melihat ini sebagai permulaan akhir kebebasan bersuara di Twitter dan orang ramai tidak memberi tanggapan bahawa ia hanya akan digunakan untuk mematuhi permintaan kerajaan yang dipanggil 'Dunia Ketiga'.

Labels: