Ada 225 Juta Nama Domain Di Internet

Nama domain
Internet dari segi saiz boleh diwakili oleh beberapa nama domain yang berdaftar, dan domain peringkat atas adalah titik permulaan yang baik.

Terima kasih kepada VeriSign, pengendali domain .Com dan .Net, kita boleh mendapat gambaran sepintas lalu ke saiz internet. Menurut angka terkini yang dikeluarkan oleh VeriSign, terdapat kira-kira 225 juta nama domain yang didaftarkan di peringkat tertinggi. Angka baru ini mewakili pertumbuhan sebanyak lebih dari 20.4 juta domain sejak suku akhir 2010.

Tetapi bukan domain tahap teratas sahaja yang berkembang. Menurut VeriSign, domain kod negara juga berkembang dengan pesat. Walaupun domain tahap teratas telah meningkat hanya 10% sejak Q4 2010, TLDs kod negara telah berkembang 13.4%. Paling tinggi adalah domain .DE bagi Jerman. Setakat ini ia adalah kod negara yang paling popular dan banyak spekulasi mengenainya. Ia diikuti dengan .CO.UK yang juga popular di kalangan domainers.

VeriSign juga menggunakan peluang laporan untuk menyentuh mengenai bahayanya domain hijacking, amalan mencuri pemilikan sah dari pendaftar.

Namun, ia adalah baik untuk melihat bahawa domain baru didaftarkan untuk memperluaskan apa yang sudah wujud.

Labels: