E-mel Lebih Popular Dari Sosial Media

emel
Sosial media boleh mendapat semua buzz, tetapi e-mel masih cara yang lebih popular berkomunikasi di Internet, menurut satu kajian baru.

Firma penyelidikan swasta Ipsos yang meniinjau 19,216 orang dewasa di 24 negara mendapati 85% daripada mereka menggunakan Internet untuk e-mel manakala 62% digunakan untuk rangkaian sosial. Keren Gottfried, pengurus penyelidikan di Ipsos, berkata beliau menjangkakan penggunaan e-mel adalah untuk menaikkan sosial media.

Bagaimana orang menggunakan Internet adalah berbeza dari negara ke negara. Di Hungary, 94% pergi ke dalam talian untuk menggunakan e-mel manakala hanya 46% berbuat demikian di Arab Saudi. Di Indonesia, 83% orang menggunakan internet untuk rangkaian sosial (ditakrifkan dalam kajian ini sebagai melawat laman-laman web rangkaian sosial, forum atau blog.) Sosial media digunakan juga tinggi di Argentina (76%), Rusia (75%) dan Afrika Selatan (73%). Ia rendah di Jepun (35%) dan Arab Saudi (42%).

Selain daripada e-mel dan rangkaian sosial, satu lagi kegunaan utama Internet adalah untuk Voice-Over-IP. Secara keseluruhannya, VOIP digunakan oleh 14% penduduk di seluruh dunia dan tertinggi di Rusia (36%), Turki (32%) dan India (25%). Penggunaan VOIP adalah terendah di Brazil (4%), Perancis (5%) dan Amerika Syarikat (6%).

Keutamaan e-mel ke atas rangkaian sosial datang setelah Facebook dan Google telah mencuba untuk menjadikan e-mel sesuai bagi generasi baru. Google menawarkan Google Wave, syarikat yang dibilkan sebagai evolusi e-mel seterusnya pada tahun 2009. Sejak Ogos 2011, Google telah mengumumkan ia telah menarik plag pada projek itu selepas tidak berjaya.

Facebook pula melancarkan sistem pesanan moden pada November 2010 yang telah direka untuk menggantikan e-mel bagi pengguna yang lebih muda yang lebih suka SMS dan Facebook untuk e-mel tradisional.

Labels: ,