Google+ Kini Terdapat Dalam 60 Bahasa

Google+
Facebook tidak mengukur asas pengguna mereka kepada lebih daripada 800 juta orang dengan mensasarkan penutur bahasa Inggeris sahaja; sebenarnya, Facebook semakin membesar di negara-negara yang tidak bertutur dalam Bahasa Inggeris.

Sedikit kejutan kemudian bahawa Google mengambil pendekatan yang sama dan mengintegrasikan seberapa banyak bahasa yang boleh menjadikan platform rangkaian sosial asli yang dipanggil Google+.

Rangkaian sosial yang dilancarkan pada Jun 2011 kini mempunyai 60 bahasa di dalamnya. Ini telah disahkan oleh Google baru-baru ini selepas Twitter membuat pengumuman yang mereka menawarkan 28 bahasa yang berlainan. Pengumuman dengan sendirinya tidak akan menyebabkan kekecohan jika ia tidak dibebaskan beberapa minit selepas pengumuman Twitter.

Tidak lebih awal daripada Twitter membuat pengumuman, Google telah berkata: "Google+ kini boleh didapati dalam 60 bahasa! Kita sudah menyokong 44 bahasa, tetapi kini lebih ramai orang di seluruh dunia boleh menggunakan Google+ dengan bahasa ibunda mereka. Sekarang sangat mudah untuk memulakan suatu tempat dalam Zulu [Qala i-tempat melepak], berkongsi foto kegemaran anda dalam bahasa Tamil [படத்தைப் பகிரவும்], atau pos tentang hujung minggu anda dalam bahasa Urdu [اس اشاعت کا اشتراک کریں]. "

Sudah tentu kedua-dua platform ketinggalan teruk di belakang Facebook yang kini berkhidmat lebih 97 bahasa dan masih menambah. Satunya berita baik untuk Google+ adalah bahawa mengintegrasikan bahasa mudah memandangkan bahawa Google memiliki enjin penterjemahan berkuasa yang dipanggil Google Translate.

Labels: