Panduan Privasi Media Sosial untuk Kanak-kanak

Hari ini, anak-anak melekat kepada media sosial mereka. Sama ada tweeting atau mengemaskini status Facebook mereka pada telefon pintar dari kafeteria sekolah, komunikasi yang berterusan dengan rakan-rakan sebaya mereka. Itulah mengapa menangani isu privasi pada media sosial seharusnya diberi keutamaan oleh semua ibu bapa. Sebagai takrif "privasi" perubahan dalam zaman moden, ia lebih penting berbanding sebelum ini untuk memastikan anak anda posting dengan selamat dan bertanggungjawab di rangkaian sosial.

Menurut Pew Research, hampir 72 peratus daripada golongan muda dan remaja menggunakan laman rangkaian sosial. Kebanyakan laman web memerlukan pengguna untuk berumur sekurang-kurangnya 13 tahun, tetapi 1 May 2011 Laporan Pengguna mendapati 7.5 juta kanak-kanak berumur 12 dan lebih muda di Facebook, bermakna media sosial menjadi kehadiran yang lebih besar dalam kehidupan anak-anak.

Kaji isu-isu berikut dengan anak anda untuk memastikan mereka tahu apa yang ada dan tidak OK pada profil media sosial mereka.

Semua yang anda berkongsi adalah kekal. Apa sahaja yang anda hantar dalam talian berpotensi boleh hidup kekal di Internet. Malah apabila anda memadam gambar atau mesej, ia boleh jadi telah di screen-captured, disalin, dikongsi, atau disimpan pada komputer orang lain. Oleh itu, anda mesti mempertimbangkan dengan teliti segala-galanya yang anda post-kan.

Jangan berkongsi maklumat peribadi. Ini bermakna tidak memaparkan nombor telefon anda, alamat e-mel, alamat rumah, atau "tag" bandar kediaman di atas tapak yang membolehkan anda berbuat demikian, seperti Facebook. Juga tidak berkongsi maklumat tentang sekolah atau jadual anda.

Hanya berkomunikasi dengan orang yang anda kenali. Rangkaian sosial anda mesti terdiri daripada orang yang anda tahu sendiri. Jika beberapa kenalan asing anda cuba untuk mendapatkan maklumat peribadi, butir-butir tentang mana anda pergi ke sekolah, dan sebagainya, biarkan orang dewasa tahu.

Dengan berhati-hati, pilih gambar yang anda posting. Adalah lebih baik untuk mempunyai gambar profil yang bukan foto anda (yang boleh menarik perhatian yang tidak diingini). Minta ibu bapa untuk meluluskan semua gambar yang anda hantar, dan berhati-hati mempertimbangkan apa yang anda mahu rakan-rakan anda untuk melihat. Ingat, mana-mana gambar yang anda post juga boleh diubah untuk memalukan anda atau membuat anda kelihatan buruk.

Labels: