Pinterest Mungkin Sudah Bernilai $500 Juta

12 bulan yang lalu, anda akan akan sukar untuk mencari orang ramai yang tahu apakah itu Pinterest. Sekarang perbuatan 'Pinning' mempunyai kira-kira 12 juta orang (terutamanya wanita) yang nampaknya taksub dengan berkongsi minat dan idea mereka dalam masakan, fesyen, menghias rumah atau apa sahaja yang terlintas di fikiran.

Ini lonjakan populariti dan nombor pengguna menyebabkan banyak spekulasi bahawa perkongsian sosial dan tapak penemuan yang masih baru boleh jadi bernilai sekurang-kurangnya $500 juta dalam sebarang kemungkinan untuk perjanjian pengambilalihan.

Menurut kepada Sam Hamadeh, Ketua Pegawai Eksekutif data kewangan syarikat PrivCo, satu rangkaian yang besar seperti Facebook tidak lama lagi boleh menyatakan sesuatu kepentingan dalam Pinterest. Hamadeh juga menyatakan beberapa statistik kira-kira bagaimana Pinterest berkembang dengan pantas sejak mendapat $40 juta dalam pembiayaan pada musim bunga 2011.

Laman web ini kini mempunyai ranking ke-16 Alexa di Amerika dan laman ke-50 yang paling popular di dunia.  Bagaimanapun pengasas bersama Ben Silbermann agak sederhana mengenai pertumbuhan Pinterest, dan bekas pekerja Google itu menegaskan bahawa Pinterest tidak berada pada tahap yang memerlukan wartawan sepenuh masa untuk mengendalikan media.

Labels: