Twitter Menyambut Ulang Tahun ke-6

Tweet pertama dihantar adalah pada March 21, 2006 oleh Jack Dorsey. Anda mungkin boleh memahami ayat yang menunjukkan sejauh mana Twitter telah pergi sejak dari hari itu. Ia telah menjadi sistem mesej pendek internet dan perkhidmatan rangkaian sosial kegemaran selebriti di seluruh dunia.
Dengan lebih daripada 500 juta pengguna, ia adalah platform komunikasi terbesar terbuka di web. Walau bagaimanapun, permulaan perkhidmatan adalah sederhana. Perkhidmatan bermula sebagai satu projek lepas tangan dari pencipta syarikat podcasting Odeo, dan walaupun ia segera menunjukkan potensi, ia berhadapan dengan downtime yang kerap dalam beberapa tahun pertama.

Masalah kestabilan seolah-olah menjadi perkara yang sudah berlalu sekarang, dan hashtags Twitter telah menjadi sebahagian daripada budaya popular - mereka kerap dilihat pada TV dan trailer filem. Tanya selebriti bagaimana anda boleh berhubung dengan mereka, dan jawapan yang paling mungkin akan menjadi nama samaran Twitter mereka. Bukan saja selebriti, pemimpin negara pun menggunakan Twitter sebagai medium komunikasi dengan rakyat.

Apabila ia datang kepada pelan perniagaan, dalam 12 bulan lepas Twitter telah agak gerhana dengan IPO Facebook. Soalan-soalan mengenai Twitter masih kekal sama seperti pada hari lahir terakhir: Adakah ia akan membuat IPO, ia akan diambil alih oleh gergasi seperti Google, Apple atau Microsoft, atau ia hanya akan terus berkembang?

Selamat hari jadi, Twitter!

Labels: