Yahoo Akan Melepaskan 1000 Pekerja

Yahoo telah berada dalam kesusahan untuk beberapa waktu sekarang dan isu pertukaran Ketua Pegawai Eksekutif, rombakan lembaga pengarah dan sebagainya, anda akan berfikir perkara yang tidak dapat menjadi lebih buruk. Keadaan akan menjadi lebih teruk sekurang-kurangnya untuk kakitangan Yahoo.

Pemerhati yang memerhati kisah Yahoo terungkap telah membuat spekulasi bahawa CEO baru Yahoo, Scott Thompson, bercadang untuk melepaskan beribu-ribu pekerja. Ini tidak disahkan oleh Yahoo, tetapi diberi pergerakan keluar dari syarikat itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini, ia mungkin tidak sukar untuk percaya khabar angin itu benar.

Menurut laporan spekulatif, pemberhentian itu akan diumumkan pada akhir bulan Mac dan akan meliputi beberapa sektor dalam pentadbiran Yahoo. Menurut satu sumber yang rapat, tiada seorang pun di dalam Yahoo akan selamat. Semua jabatan dari perhubungan awam, penyelidikan, pemasaran dan bahagian rendah berbayar akan mengalami pemotongan.

Apabila pengumuman dibuat, ia akan menjadi hari yang menyedihkan bagi beribu-ribu pekerja Yahoo yang akan kehilangan kerja mereka. Ia seperti malu bahawa dalam usia yang apabila banyak syarikat telah berjaya mencipta semula diri mereka sendiri dan tinggal relevan, Yahoo dan kepimpinannya mempunyaitelah gagal dengan teruk.

Scott Thompson nampaknya akan mengambil jalan mudah, tetapi akhirnya dia akan diadili berdasarkan sama ada dia boleh membuat Yahoo untung sekali lagi.

Labels: