YouTube Menetapkan Saiz Embed Minima

YouTube
Pastinya ramai yang suka menerapkan video YouTube ke dalam blog, laman web dan banyak tempat-tempat lain di Web. Kita pasti fikirkan saiz apakah yang sesuai untuk meletakkan video di blog. Kebanyakan laman web mempunyai saiz standard mereka sendiri, tetapi ini mengenai pemaju yang membuat permohonan menggunakan API YouTube.

YouTube membolehkan anda untuk menerapkan video pada mana-mana saiz, tetapi ia menghadkan ciri-ciri player tertentu jika anda pergi di bawah had saiz tertentu. Sebelum hari ini, saiz yang tidak pernah benar-benar ditakrifkan. Kini terdapat suatu saiz muktamad dan ia 200px by 200px.

Perubahan ini akan dilaksanakan akhir April tahun ini. Jika anda menggunakan API Facebook di dalam permohonan dan ia berjalan video lebih kecil daripada itu, anda akan mahu menukar kepada sesuatu yang lebih besar untuk mengelakkan video anda melepaskan ciri-ciri player.

Untuk memberikan anda idea betapa besar 200 × 200, periksa video di bawah. Nampaknya YouTube membenarkan ia untuk pergi sekecil ini, tetapi sekurang-kurangnya untuk peranti mudah alih dengan skrin yang mungkin tidak menyokong video yang besar.

Labels: