Ada 120 Integrasi Google+ Dalam Produk Google

CEO Google, Larry Page menghantar surat yang panjang lebar kepada pelabur hari ini. Dalam bercakap tentang Google+, beliau menyebut bahawa terdapat lebih 120 integrasi Google+. Menganggap ini bermakna secara dalaman dengan produk Google yang lain. Malangnya, beliau tidak menyenaraikan mereka semuanya.

"Ia masih hari-hari awal, dan kami mempunyai masa yang panjang. Tetapi ini adalah perubahan mendadak yang penting, dan dengan lebih daripada 120 integrasi Google+ sekarang (termasuk Carian Google, YouTube dan Android), kita berada di landasan yang betul. Lebih 100 juta pengguna aktif di Google+, dan kami melihat kesan positif di seluruh Web, pengguna Google dapat mengesyorkan keputusan carian dan video yang mereka suka - matlamat kami sejak kami memulakan syarikat," kata Larry Page dalam surat itu.

Dengan dasar privasi Google disatukan, ia akan memudahkan untuk Google untuk mengintegrasikan semua produk dengan satu sama lain dengan cara yang lebih banyak. Ini termasuk YouTube, yang semakin banyak hari ini fokus dari segi saluran baru, kandungan asal dan perkongsian.

Sebahagian daripada integrasi Google+ telah menerima beberapa kritikan - iaitu Search Plus Your World. Ramai orang tidak gembira dengan Google memihak Google+ terlalu banyak dalam hasil carian, walaupun perubahan algoritma baru-baru ini mungkin telah mempengaruhinya secara langsung. Mereka seolah-olah tidak akan memihak Google+ seberapa banyak yang telah mereka buat.

Google tidak mengira pengguna Google+ hanya kerana mereka menghabiskan banyak masa menggunakan Google+ sendiri. Ia mengira pengguna yang mendaftar masuk ke Google+, dan menggunakan produk Google yang lain dalam tempoh sebulan. Mungkin, ini termasuk Gmail, YouTube, Google search yang di log masuk (lengkap dengan Search Plus Your World), Google Reader dan banyak lagi.

Labels: ,