BlackBerry 7 - Sistem Operasi Mobile Paling Selamat

BlackBerry 7
Pembuat telefon dari Kanada, Research In Motion (RIM) akhirnya mempunyai sebab untuk bergembira, sebabnya Blackberry 7 telah dinamakan sebagai sistem operasi (OS) mudah alih yang terbaik untuk pengguna perusahaan.

Menurut kajian oleh Trend Micro yang membandingkan empat sistem operasi mudah alih, Blackberry 7 adalah OS yang paling memenuhi permintaan pemilik perusahaan. Perisian tempatan RIM mendapat skor tertinggi sebanyak 2.89 pada beberapa faktor termasuk keselamatan yang terbina, keselamatan aplikasi, pengesahan, peranti lap, firewall peranti dan maya, di hadapan IOS 5 pada 1.7, Windows Phone 7.5 pada 1.61 dan Android 2.3 pada 1.37.

Penyelidik dari Trend Micro, Altimeter Group and Bloor Research berkata bahawa OS Blackberry 7 skor ucapan terima kasih tertinggi kepada keselamatan gred korporat dan pengurusan, dan mereka juga memberi pujian kepada iPhone Apple yang kekurangan removable storage dan memuji keteguhan Windows Phone 7.5.

Perisian Google Android tidak menerima apa-apa komen yang baik. Para penyelidik berkata bahawa versi 2.x masih berjalan pada kebanyakan peranti sebagai risiko keselamatan itu sendiri, kerana tidak ada pusat yang menyediakan kemas kini sistem operasi.

Gen Raimund, CTO Trend Micro berkata, "Berbanding dengan pertumbuhan, latar belakang yang dapat dihalang dalam consumerisation dan BYOD, setiap peranti mudah alih adalah berisiko kepada perniagaan."

"Apa yang menarik dalam keputusan ini adalah bahawa, sementara beberapa platform mudah alih telah berkembang bersama perusahaan, masih terdapat legasi pemasaran pengguna yang kukuh dalam sesetengah pihak dan ini menidakkan beberapa kemajuan yang dibuat di hadapan perusahaan. Sesungguhnya , beberapa sifat-sifat yang telah kita kaji dalam laporan itu masih 'enterprise-unready'."

Trend Micro's Report (PDF)

Labels: ,