Flickr Mendapat Ubahsuai Terbaru

Laman perkongsian foto dari Yahoo, Flickr, telah direka bentuk semula dalam beberapa komponen platform sejak beberapa bulan lalu, termasuk penyuntingan, paparan foto dan banyak lagi. Dan hari ini, Flickr, yang mengatakan ia merupakan rumah bagi lebih daripada 7 bilion gambar, memperkenalkan HTML5 foto-uploader yang baru dan lebih pantas.

Dengan teknologi HTML5, uploader Flickr mempunyai pengalaman yang lebih kukuh, termasuk fungsi drag and drop. Yahoo juga akan menunjukkan preview thumbnail foto, agar anda boleh menguruskan dan menyusun semula gambar sebelum mereka pergi ke Photostream. Anda juga boleh zoom, rotate atau menyusun gambar-gambar mengikut tajuk dalam uploader sendiri.

HTML5 uploader

Flickr berkata ia juga akan muat naik metadata dari pengalaman foto lain (iaitu iPhoto) semasa proses upload, menarik dalam tajuk, gambar, dan tag. Apabila anda memuat naik gambar atau seret ke muat naik ini, pratonton imej kecil akan dipaparkan, dan anda boleh mula menambah huraian, tajuk dan banyak lagi. Sekarang anda boleh juga menakrifkan kawan anda dalam gambar dan pelesenan perubahan, jenis kandungan dan lain-lain pilihan lanjutan kanan dari laman-upload sebelum menerbitkan ke Photostream anda. Dan fail kekal private sehingga anda memilih untuk membuat pergi ke public.

Pembaikan lain kepada muat naik ini termasuk pengalaman yang lebih cepat. Upload kelajuan telah meningkat sebanyak 20-30% secara purata, dan sehingga 50-60% lebih cepat untuk pengguna antarabangsa. Flickr meningkat had saiz fail untuk pengguna pro sehingga 50MB dan bagi pengguna percuma sehingga 30MB.

Labels: ,