Google Drive Akan Di-Integrasi Dalam Chrome OS

Google telah berkata bahawa terdapat rancangan untuk mengintegrasikan Google Drive ke dalam Chrome OS. Sebab pengumuman Drive di post blog telah ditulis oleh Senior VP Google Sundar Pichai, ketua bahagian Chrome.

Drive hampir pasti disepadukan dengan Chrome OS, Google sedang bekerja menyiapkan pada masa ini. Pelan ini adalah untuk ia run di Chrome 20, yang sudah dalam saluran Dev untuk Chromebooks, Samsung Siri 5, Acer AC700 dan Cr-48.

Chrome 20 akan beralih ke saluran yang stabil kira-kira 12 minggu dari sekarang, ia akan ambil sedikit masa sebelum kebanyakan pengguna akan dapat gunakannya, tetapi pengguna yang tak sabar boleh beralih kepada saluran Dev dan nikmatinya sekarang.
Chrome OS
Dengan Chrome OS yang tertumpu khusus kepada web, Google Docs sentiasa menjadi sahabat yang baik untuk Chromebooks. Yang tidak akan berubah, tetapi apa yang akan berubah ialah bahawa segala-galanya di Google Docs, kini menjadi Drive, akan boleh didapati secara offline pada peranti.

Itulah bagaimana Drive bekerja pada platform mana-mana, perbezaan adalah bahawa tidak ada antara muka khas, laman web Drive adalah semua yang anda dapat, walaupun fail akan dapat dilihat dengan pelayar fail dan boleh diakses mana-mana aplikasi lain pada peranti.

Dengan hanya 5 GB yang ditawarkan secara percuma, Drive tidak begitu bernilai kepada pengguna Chromebook, walaupun ia terbukti mencukupi kerana ia sudah digunakan untuk menjalankan aplikasi web yang menyimpan segala-galanya di dalam cloud.

Itulah satu kelebihan serta kelemahan. Dalam satu tangan, segala-galanya yang disimpan di dalam cloud tidak perlu tinggal pada peranti dan boleh diakses di mana-mana. Di pihak yang lain, semuanya bertaburan di kalangan pelbagai laman web dan aplikasi.

Labels: