Google TV Akan Diperkenalkan di Eropah

Google TV
Google TV tidak benar-benar berjaya di Amerika Syarikat, tetapi itu tidak bermakna Google akan berhenti kat situ. Mereka sedang bersiap sedia untuk melancarkan peranti generasi kedua serta untuk menakluk pasaran baru. Google TV kini dikatakan akan mendarat di Eropah pada bulan September tahun ini mengikut akhbar Perancis, Les Échos.

Sony dikatakan menyediakan dua peranti untuk pelancaran di Eropah, walaupun kemungkinan besar mereka akan mula dijual di Amerika Syarikat juga.

Google TV tulen akan berharga €200, $267 dan satu peranti dengan pemain Blu-ray bersepadu yang akan dijual dengan harga €300 atau $400. Sony telah menyatakan yang mereka sedang menyiapkan peranti Google TV baru yang akan diumumkan di peringkat antarabangsa tahun ini.

Seperti mana pengembangan antarabangsa sentiasa menjadi rancangan Google, tetapi dengan lebaran pertama Google TV diterima dengan agak lemah, langkah itu mungkin ditolak ke belakang. Tetapi momentum baru Google TV meningkat lagi, yang paling ditunggu-tunggu dikemaskini baru dalam projek tersebut dan membawa Android Market dengannya.

Malah, Android Market kini digelar sebagai Google Play, seolah-olah menjadi sebahagian daripada peranti Sony dan mungkin semua rakan kongsi Google TV yang lain. Satu butang Google Play telah dikesan pada alat kawalan jauh peranti baru Sony.

Sebahagian daripada masalah dengan peranti Google TV pada permulaan adalah harga. Sebaik sahaja harga Logitech Revue susut kepada $ 100, € 75, ia benar-benar mula terjual. Sudah tentu, Logitech telah menjual mereka dengan menanggung rugi, yang mungkin ia meninggalkan mana-mana rancangan Google TV untuk masa hadapan.

Tetapi peranti baru itu menggunakan pemproses Atom Intel dan dikuasakan oleh cip ARM, yang ketara lebih murah. Ia masih belum dapat dilihat sama ada ini cukup untuk membantu harga peranti Google TV jatuh.

Labels: ,