Instagram Mencapai 40 juta Pengguna

Instagram
Nampaknya inisiatif Facebook untuk membeli Instagram dengan harga $1 bilion adalah satu usaha yang tidak sia-sia. Sejak pengambilalihan tersebut, aplikasi Instagram telah melihat peningkatan rekod pengguna dan kini mencecah 40 juta pengguna (dan terus menigkat).

Dalam tempoh 10 hari sejak Facebook membeli Instagram, aplikasi itu telah berkembang dengan lebih 1 juta pengguna baru setiap hari. 10 juta pengguna dalam masa 10 hari untuk menjadi beberapa jenis rekod bagi pertumbuhan di kalangan aplikasi atau platform rangkaian sosial.. Pada kadar itu, Instagram boleh mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna menjelang akhir Mei.

Facebook mengambil masa 4 tahun penuh untuk melepasi 100 juta pengguna dan Instagram nampaknya sudah bersedia untuk menewaskan rekod itu. Pertumbuhan ini membuatkan kita tertanya-tanya jika aplikasi kecil ini boleh menjadi lebih besar daripada Twitter, yang kini berada lebih 500 juta pengguna.

Terdapat banyak spekulasi mengenai apa yang memacu pertumbuhan ini tetapi satu perkara yang jelas: Google Android adalah satu platform yang kuat untuk memberi kesan. Dengan lebih 700,000 pengaktifan setiap hari, ia adalah jelas bahawa sesiapa yang merancang untuk membina sesuatu yang besar pengguna telefon bimbit mesti meneroka OS Android. Ini bukan untuk mengatakan bahawa Apple telah tidak membantu mengembangkan asas Instagram, Android telah menjadi penyumbang utama.

Labels: