Instagram Mencecah 27 Juta Pengguna Berdaftar

Instagram
Instagram secara rasminya menjadi salah satu daripada 5 aplikasi yang paling digemari. Aplikasi perkongsian foto yang popular itu sudah pasti dominan pada platform iOS Apple dan mengikut pengasas Kevin Systrom; aplikasi itu kini mempunyai lebih 27 juta pengguna berdaftar.

Pengguna berdaftar tidak dikelaskan sama sebagai pengguna aktif tetapi mengikut kepada Systrom, Instagram semakin menyamai "tahap penglibatan Facebook". Perkara begitu baik di Instagram bahawa terdapat khabar angin bahawa syarikat itu merancang untuk IPO dengan penilaian sebanyak $500 juta.

Systrom telah disoal mengenai spekulasi tersebut tetapi seperti eksekutif yang paling terlatih berteknologi dia menjumpai cara yang bijak untuk mengelak dari mengesahkan atau menafikan spekulasi.

Beliau berkata antara lain bahawa, "Syarikat-syarikat yang baik adalah sentiasa mengumpul dana," katanya. "Sama ada anda bertemu dengan orang atau mengingati firma, anda sentiasa mengumpul dana. Tetapi ia tidak bermakna kami aktif. Kita sedang berusaha untuk mewujudkan jangka panjang, syarikat yang berdaya maju yang tidak datang dan pergi dengan arah aliran. Ia sepatutnya sesuatu yang tahan dan mewujudkan nilai yang bermakna. "

Sukar untuk percaya Instagram telah dilancarkan pada akhir 2010 memandangkan pertumbuhan yang luar biasa yang telah dialami pada tahun lepas. Pertumbuhan menegaskan populariti perkongsian foto dalam persekitaran yang mudah alih.

Instagram semakin menyamai tahap penglibatan Facebook dan ia kelihatan seperti ia akan tidak lama lagi akan mendapat perhatian seperti IPO Facebook.

Labels: ,