Lihat Statistik E-mel Anda dengan Gmail Meter

Google telah post tentang Gmail Meter di blog Gmail, Google Apps Script yang direka untuk memberi pengguna pengertian yang lanjut mengenai semua e-mel. Iaitu berkenaan kiraan perkataan, kategori pengedaran, trafik, dan banyak lagi.

Bulan lalu, Google melancarkan Aktiviti Akaun, ciri beta yang membolehkan pengguna mengesan bagaimana mereka menggunakan akaun Google - seperti permintaan carian, daftar di lokasi dengan Google latitude, statistik pengesahan global, dan banyak lagi. Gmail stat tracker dimasukkan dalam laporan Aktiviti Akaun anda, tetapi Gmail tracker masuk ke dalam yang lebih khusus.

Gmail Meter akan menunjukkan kepada anda statistik keseluruhan, seperti jumlah e-mel yang diterima dan dihantar. Ia juga akan memberikan pandangan ke dalam trafik emel anda setiap hari dan mingguan. Ia akan menunjukkan anda di mana mesej anda tersimpan, seperti dalam peti masuk, arkib, atau ke dalam tong sampah, serta berapa lama masa yang diperlukan untuk anda dan orang lain untuk bertindak balas kepada e-mel.
Berikut adalah bagaimana menetapkan Gmail Meter:

Ia adalah mudah untuk set up Gmail Meter. Pertama, pergi ke Google Docs dan buka Spreadsheet. Klik pada Tools > Script Gallery. Cari "Gmail Meter" dan klik Install. Anda sekarang akan melihat perkara menu baru yang dikenali sebagai Gmail Meter pada spreadsheet anda. Klik pada Gmail Meter > Get a Report. Anda boleh memilih jenis laporan. Menyediakan laporan boleh mengambil sedikit masa dan anda akan mendapat e-mel apabila laporan itu siap.

Labels: ,