Polis Dubai Awasi Facebook dan Twitter

Dubai
Minggu lepas Ketua Polis Dubai dipanggil untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pengguna Twitter yang mengkritik UAE. Ia akan kelihatan bahawa Polis Dubai sentiasa memerhatikan Twitter, Facebook dan juga untuk menangkap 'pesalah'.

Emirates 24/7 melaporkan bahawa Polis Dubai sedang memantau 24 jam sehari di kedua-dua laman rangkaian sosial, mengikut kenyataan-kenyataan yang dibuat Mejar Salem Obaid Salmeen, Timbalan Pengarah Jenayah Anti-Elektronik Jabatan Siasatan Jenayah Polis Dubai.

"Rondaan elektronik ini mengesan dan menjejaki semua topik dan bahan bertulis dan dibentangkan di laman web ini," katanya semasa temu bual di stesen radio tempatan, sambil menambah bahawa pemantauan itu tidak melanggar kebebasan awam, sejak kandungan dalam sesuatu perkhidmatan ruang awam untuk dilihat oleh semua.

Polis Dubai pastinya bukan pihak berkuasa yang pertama yang telah dibuat ia dikenali bahawa mereka mengawasi apa yang diperkatakan di laman media sosial. FBI telah secara terbuka menyatakan bahawa ia kini bergantung kepada Twitter dan Facebook untuk intel, dan senarai perkataan bahawa Jabatan Keselamatan Dalam Negeri berpendapat "barang kepentingan" telah disebar kepada umum.

Salmeen menyatakan bahawa mana-mana pelanggaran undang-undang di laman web ini akan menjadi "dihukum di dunia sebenar." Menyebarkan khabar angin, fitnah, dan penandaan Facebook tanpa kebenaran semuanya boleh membawa anda ke muka pengadilan dengan polis Dubai, dan berikutan beberapa keadaan, mereka telah memutuskan untuk memastikan bahawa mereka menangkap pesalah setiap perbuatan itu.

Beberapa rakyat UAE telah ditangkap kerana kenyataan-kenyataan yang dibuat di Twitter. Saleh al-Dhufairi telah ditangkap kerana tweet di mana dia mengkritik pasukan keselamatan negara, dan seterusnya dibebaskan dengan ikat jamin. Seorang warga UAE yang berusia 42 tahun telah ditangkap pada bulan Februari atas tuduhan fitnah, tweet yang mengkritik Ketua Polis Dubai.

Labels: ,