Apple Upah Kaspersky Lab untuk Uji Keselamatan Mac

Ancaman Flashback malware yang baru-baru ini membelenggu komputer Mac membuka banyak mata kepada fakta bahawa komputer Apple mungkin tidak selamat sebagaimana pengguna mereka sentiasa percaya.

Malware Flashback menyerang Macs pengguna melalui kecacatan pada Java yang membolehkan ia dipasang pada komputer tanpa pengetahuan pengguna. Akhirnya Apple menghadapi masalah itu dengan melepaskan satu alat yang akan mengeluarkan daripada komputer yang dijangkiti, tetapi tidak sebelum malware tersebut menjana sebanyak $10,000 sehari kepada pencipta dalam hasil dicuri.

Kesan dari ancaman Flashback tersebut telah meningkatkan perhatian keadaan keselamatan komputer Mac. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa sebanyak 20% Mac ini pembawa malware sasaran Window, manakala firma keselamatan Kaspersky Labs baru-baru ini mendakwa bahawa Apple adalah satu dekad di belakang Microsoft dari segi keselamatan.

Keadaan itu nampaknya mendapat perhatian Apple. Menurut Computing, Apple telah meminta Kaspersky untuk menganalisis keselamatan OS X dan membuat cadangan untuk memperbaikinya. Nikolai Grebennikov, CTO Kaspersky berkata bahawa OS X adalah "benar-benar terdedah," dan Apple "tidak memberi perhatian yang cukup untuk keselamatan," sambil menegaskan bahawa kelemahan Java yang membolehkan Flashback untuk menjangkiti Macs telah di-patched oleh bulan Oracle sebelumnya, dan Apple tidak peduli untuk melepaskan update untuk OS X.

Buat masa ini, Kaspersky hanya akan bekerja pada OS X, walaupun Grebennikov menjangkakan isu-isu keselamatan yang serupa dengan iOS pada tahun akan datang atau, melainkan jika Apple mengambil lagi langkah-langkah untuk menjamin platform mereka.

Labels: