Google Ambil Alih Motorola Secara Rasmi

Google Motorola
Selepas menunggu berbulan-bulan tentang pengambilalihan, Ketua Pegawai Eksekutif Google, Larry Page hari ini mengumumkan bahawa syarikat itu kini secara rasmi memiliki Motorola Mobility. Pengumuman itu juga menyaksikan CEO Motorola, Sanjay Jha akan meletak jawatan dan digantikan dengan orang lama Google, Dennis Woodside.

Google mengumumkan rancangan untuk memperoleh Motorola Mobility pada harga $12.5 bilion pada bulan Ogos tahun lepas. Selepas berbuat demikian, syarikat terpaksa mengharungi halangan kawal selia untuk mendapatkan perjanjian yang dilakukan. Pengawal selia di Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah telah meluluskan pengambilalihan kembali pada bulan Februari, tetapi syarikat terpaksa pula menunggu China. Pada hujung minggu, China meluluskan perjanjian itu, membuka jalan untuk Google.

Sebab utama Google mengambilalih Motorola Mobility adalah untuk paten mereka. Rakan vendor Google sedang melancarkan pertempuran undang-undang di seluruh dunia dengan pelbagai syarikat terhadap dakwaan bahawa Android melanggar paten. Motorola Mobility memegang beribu-ribu paten dan aplikasi paten yang berguna untuk apa-apa prosiding undang-undang masa depan.

Google telah menjelaskan bahawa Motorola akan beroperasi secara bebas dengan operasi sendiri, dan carian gergasi / pembuat Android tidak akan menunjukkan pilih kasih mana-mana. Walau bagaimanapun, menurut laporan, China tidak begitu yakin dengan perkara tersebut, dan memaksa Google bersetuju untuk menyimpan Android sebagai sumber terbuka dan bebas untuk tempoh lima tahun bagi memastikan ia tidak mengubah pendirian dan memberi Motorola layanan istimewa.

Labels: