Google Lakukan 20,000 Eksperimen Carian Setahun

Google SEO
Google memang terkenal di kalangan peminat SEO untuk update algoritma carian biasa. Mereka mungkin tidak akan terlalu teruja untuk mendengar bahawa Google menjalankan 20,000 eksperimen carian setiap tahun.

Angka itu didedahkan oleh Matt Cutts (lelaki carian Google) pada sidang Webmaster di Tokyo. Menurut Cutts, eksperimen ini antara dari biasa kepada kesan algorithm-changing seperti yang dilihat kepada kemas kini Panda. Eksperimen sebahagian besarnya asas pengguna dan melibatkan ujian ke atas perkara seperti penempatan item semasa hasil carian hingaa ke update pada antara muka keputusan carian.

Cutts menyebut semasa pembentangan bahawa bilangan sebenar perubahan yang sebenarnya dapat dilaksanakan berdasarkan eksperimen adalah 585. SEO webmaster tak syak lagi akan notis perubahan ini kerana kebanyakan cenderung untuk melihat SERPS Google.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, carian Google telah menjadi lombong bagi orang-orang yang bermain dengan SEO dan orang-orang yang bergantung kepada trafik ke laman web mereka. Kesukaran yang biasa dialami ialah eksperimen dan kemas kini Google tidak sentiasa penuh dan apabila mereka memberi kesan kepada SERPS, mereka berbuat demikian kepada laman web yang lapuk dan laman web yang copy paste. Tiada gunanya untuk mengatakan ini telah meninggalkan banyak persoalan sama ada SEO sebagai cara untuk mejana trafik adalah berdaya maju dan tetap.

Webmaster tidak syak lagi akan terus mengambil apa yang mereka boleh dapatkan dari gergasi carian dan tidak mengambil peduli bilangan eksperimen yang dikendalikan setiap tahun.

Labels: