Liga Perdana Inggeris: Musim Media Sosial

Liga Perdana Inggeris
Tak boleh dinafikan Liga Perdana Inggeris (EPL) adalah organisasi sukan yang paling popular di dunia, dan musim ini menyaksikan pertumbuhan luar biasa di luar padang dalam alam media sosial.

Manchester City berjaya merangkul trofi liga yang pertama dalam 44 tahun pada hujung minggu lepas untuk mengakhiri satu lagi musim EPL yang dramatik

"Kelab EPL telah telah dikritik pada masa lalu dalam konteks pendekatan mereka out-of-date kepada media sosial berbanding dengan taktik mengikut zaman dan kreatif diambil oleh francais AS yang lain antaranya NBA dan NFL. Tetapi musim 2011-2012 telah menyaksikan kebangkitan media sosial dalam 'permainan yang indah,' dan kelab Liga Perdana Inggeris akhirnya mula untuk melabur di dalamnya." ujar Sean Walsh, pemilik blog Digital Football.

Walsh berkata kelab EPL terkini berjumlah lebih daripada 17 juta peminat Facebook sepanjang musim. Secara keseluruhan, liga mempunyai hampir 60 juta 'Like' dalam Facebook.

Setakat ini, kedua-dua liga dan pasukan individu mempunyai kehadiran yang lebih kukuh di Facebook daripada di Twitter, di mana kelab menghitung gabungan kurang daripada 4.5 juta. Tetapi kehadiran EPL berkembang pesat di Twitter dan Facebook - Walsh mengira peningkatan sebanyak 126% dalam liga di seluruh pengikut sejak musim lalu.

Labels: