LinkedIn Beli SlideShare dengan Harga RM362 Juta

LinkedIn Beli SlideShare
LinkedIn telah mengumumkan bahawa mereka telah ambil alih SlideShare, sebuah laman web yang direka untuk membolehkan pengguna untuk berkongsi persembahan dengan orang lain sama ada pada SlideShare atau yang terkandung dalam blog mereka. Laman web ini mempunyai jumlah pengunjung yang agak kukuh dan sesuai untuk rangkaian sosial berorientasikan profesional.

LinkedIn membayar RM362.2 juta untuk laman web ini, 45 peratus dalam bentuk wang tunai, yang lain dalam stok. SlideShare hanya membangkitkan RM9.1 juta di dalam pembiayaan, menjana pulangan yang sangat baik untuk pelabur dan pengasasnya.

Laman web yang mempunyai kira-kira sembilan juta presentations pada ketika ini dan melihat kira-kira 29 juta pelawat unik setiap bulan. Mereka berbangga dengan presentations yang dikongsi pada kira-kira 1.4 juta laman web.

Kedua-dua LinkedIn dan SlideShare meyakinkan pengguna bahawa produk akan beroperasi tanpa sebarang gangguan, tapi itulah apa yang sebuah syarikat sentiasa nyatakan apabila mereka membeli dan dibeli.

Namun, tidak mungkin tiada sebab bagi mengkhuatiri sebarang perubahan yang bakal berlaku kepada SlideShare, LinkedIn membeli mereka adalah untuk produk. Integrasi yang lebih baik antara kedua-dua produk ini adalah amat dinantikan.

Labels: