RIM Memperkenalkan Blackberry 10

Blackberry 10
Research in Motion telah mencapai satu kejayaan besar dengan akhirnya mengeluarkan platform BlackBerry 10 yang ditunggu-tunggu: syarikat telah secara rasmi memberikan pemaju peralatan yang penting untuk mewujudkan aplikasi BB10, termasuk perkakasan prototaip menjalankan perisian baru.

Peranti BlackBerry 10 "DevAlpha" kelihatan seperti telefon Android yang agak tebal (walaupun ia ringan). Ia mempunyai skrin 4.2 inci dengan 1280 x 768 pixel - cukup layak untuk telefon hari ini - dan output HDMI. Ia dikemaskan dengan pemproses OMAP, walaupun RIM cepat menyatakan bahawa perkakasan tidak semestinya menunjukkan bagaimana produk akhir akan kelihatan.

RIM memberikan semua pemaju yang menghadiri BlackBerry World sebuah peranti DevAlpha. Ia juga meletakkan BlackBerry 10 perisian asli pembangunan kit (SDK) untuk dimuat turun. Toolkit tersebut memberikan pemaju API utama (antara muka pengaturcaraan aplikasi) untuk mengakses fungsi peranti utama seperti perkhidmatan pembayaran dan push alerts.

Kit pemaju juga termasuk dengan alat untuk membina aplikasi HTML5. Untuk aplikasi di mana prestasi adalah kurang keutamaan daripada keserasian dengan platform lain, ianya lebih mudah bagi pemaju untuk membina aplikasi dengan HTML5. BlackBerry 10 WebWorks SDK memberikan pemaju apa yang mereka perlukan untuk mewujudkan aplikasi BB10 dengan kebolehan asli.

Labels: ,