Supercar Elektrik Berharga RM3 Juta berada Dipasaran

Rimac Concept One
Rimac Concept One
Syarikat automotif baru dari Croatia, Rimac secara rasminya membuka tempahan untuk supercar elektrik yang diperkenalkan di Auto Show 2011 Frankfurt. Hanya 88 buah kenderaan eksotik ini akan dihasilkan. Rimac mungkin mempunyai masa yang sukar untuk mencari pembeli yang sanggup membelanjakan hampir RM3 juta untuk membeli Concept One.

Concept One telah dijual pada permulaan Top Marques Monaco, di mana Putera Albert II Monaco meluangkan masa di sebalik roda kereta elektrik itu. Ia dijual pada harga RM2.9 juta mengikut MotorAutority.com. Harga mencecah hampir RM13 juta mungkin terlalu mahal untuk sebuah kereta elektrik dari pembuat yang anda tidak pernah dengar, tetapi ini bukan kereta elektrik biasa.

Rimac Concept One

Dengan 1088 kuasa kuda di bawah hud, Concept One boleh menyertai kelab ekslusif kenderaan pengeluaran, seperti Bugatti Veyron, yang bermegah lebih daripada 1,000 kuasa kuda. 0-60 mph masa pecutannya whiplash-inducing 2.8 saat. Kenderaan yang digerakkan oleh empat motor yang memandu setiap roda secara bebas, dan 92 kWj pek bateri menawarkan jarak sejauh 370 batu, atau kurang jika anda memandu kenderaan pada kelajuan 190-mph ke atas. Dalaman yang direka oleh bekas pasukan pereka Pininfarina, dan mempunyai sistem saiz tablet infotainment.

Mungkin suatu hari nanti ia menjadi kereta elektrik yang anda akan pandu. Tapi jika anda boleh melepasi tag harga berjuta-juta. Penghantaran supercars ini dijangka bermula pada tahun 2013.

Labels: