Yahoo Jual Saham kepada Alibaba.com

Alibaba.com
Alibaba, platform dagangan business-to-business dalam talian yang terbesar di China, menjana pendapatan Q1 2012 sebanyak RM164.4 juta, Yahoo Inc. sedang berusaha untuk menjual sebahagian besar sahamnya kepada syarikat tersebut. Yahoo membeli 40% kepentingan dalam platform itu pada tahun 2005, dan sekarang Alibaba bertujuan untuk membeli balik sebahagian pemilikan, dalam perjanjian yang boleh berkisar antara RM14.6 dan RM24.4 bilion.

Tahun lepas, Yahoo dilaporkan dalam pertimbangan untuk menghapuskan beberapa aset di Asia, tetapi perjanjian RM52 bilion untuk menjual Alibaba telah gagal. Walaupun pada 17hb April, CEO Yahoo Scott Thompson menegaskan bahawa Yahoo masih meneruskan jualan, menyatakan, "Kami sedang meneroka struktur urus niaga dipermudahkan yang jika disempurnakan, akan menyediakan kepastian yang lebih bagi mendapatkan wang daripada sebahagian daripada kepentingan Alibaba. "

Kedua-dua syarikat sekali lagi hampir dengan perjanjian, di mana Yahoo dilaporkan akan menjual 15% kepada 25% pemilikan. Yahoo telah enggan mengulas lebih daripada apa yang telah dinyatakan pada 17hb April.

Dalam berita berkaitan, tinjauan pendapat yang dijalankan baru-baru ini Business Insider menunjukkan bahawa 80% daripada mereka yang disurvey fikir CEO Yahoo Thompson perlu dipecat untuk membolehkan lembaga untuk mempercayai bahawa dia mempunyai ijazah sains komputer.

Labels: