Google Akan Tamatkan Perkhidmatan Meebo pada 11 Julai

Google Meebo
Hanya lima hari selepas membeli syarikat pesanan sosial dan pengiklanan, Meebo dengan harga $100 juta, Google mula untuk menamatkan pelbagai produk syarikat mereka.

Pada 11 Julai ini, Meebo Messenger, Sharing on Meebo, Meebo Me, dan semua aplikasi mudah alih Meebo akan ditutup, menurut blog post pada Meebo.com. Google menukarkan pekerja Meebo dan teknologi ke dalam rangkaian Google+.

Sesiapa yang digunakan Meebo Messenger, aplikasi mudah alih, atau Sharing on Meebo mempunyai masa sebulan untuk memuat turun log chat dan sharing history. Selepas tarikh akhir 11 Julai, maklumat tersebut tidak lagi boleh diakses.

Hanya satu sahaja produk Meebo akan terus terus hidup, Meebo Bar, toolbar perkongsian sosial yang juga menyampaikan iklan kepada pengguna. Pengumuman di laman Meebo menjanjikan, "Meebo Bar akan terus berjalan untuk publishers dan akan melihat peningkatan berterusan dan ciri-ciri baru pada minggu-minggu yang akan datang.

"Meebo bermula tujuh tahun yang lalu sebagai perkhidmatan mesej segera yang berasaskan web, seperti AIM dan MSN Messenger. Pada tahun 2009 syarikat itu mengalihkan tumpuan kepada perniagaan yang lebih menguntungkan berkongsi kandungan dan menyajikan iklan dengan alat seperti Meebo Bar.

Labels: