Apple dan Microsoft akan Bergabung untuk Paten Kodak

kodak
Apple dan Microsoft sekali lagi akan bergabung tenaga untuk membida pada koleksi paten dari gergasi teknologi. Menurut The Wall Street Journal, kedua-dua syarikat - bersama Ventures Intelek Nathan Myhrvold - merancang untuk bersatu bagi merampas sebahagian atau semua portfolio paten Kodak.

Dalam kes Apple dan Microsoft, kerjasama itu akan menjadi satu tindakan balas daripada pelbagai perkara. Pada bulan Jun tahun lepas, Apple, bersama-sama dengan EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion, dan Sony berjaya dalam tawaran portfolio paten Nortel.

Kumpulan itu menewaskan pencabar termasuk Intel dan Google dengan usaha $4.5 bilion bagi harta intelek yang merangkumi paten dan permohonan paten untuk 4G tanpa wayar, tanpa wayar, perangkaian data, optik, suara, internet, dan teknologi semikonduktor. Google adalah penawar pertama, menyandarkan $900 juta dalam bentuk tunai.

Dalam kes Kodak, portfolio mungkin bernilai kurang daripada separuh nilai jualan Nortel. Kodak, bagi bahagiannya, terbahagi kepada dua bahagian utama. Ini termasuk satu set 700 paten meliputi teknologi digital-capture, dan satu lagi 400 untuk teknologi pengimejan dokumen. Paten tersebut dijual pada tahun lepas, tetapi mereka menghadapi keadaan kewangan yang goyah.

Kodak memfailkan perlindungan muflis pada bulan Januari. Syarikat itu dikehendaki untuk menjual beberapa koleksi harta intelek sebagai sebahagian daripada pinjaman $950 juta ia terima daripada Citigroup untuk terus hidup.

Labels: ,