Apple Pertimbangkan untuk Melabur di Twitter

Pegawai Apple dilaporkan bertemu dengan wakil Twitter beberapa tahun lalu untuk membincangkan kemungkinan pelaburan strategik dalam laman web microblogging itu.

Kedua-dua pihak belum lagi berunding dan ia tidak pasti sama ada atau tidak mereka akan mencapai persetujuan, tetapi sumber-sumber mengatakan yang Apple telah mempertimbangkan untuk melabur "beratus-ratus juta dolar" dalam rangkaian sosial - satu pelaburan yang boleh meletakkan nilai Twitter lebih daripada $10 bilion.

Sementara itu pelaburan sebegini tidak akan menjadi satu langkah yang besar kewangan untuk Apple, yang mempunyai $117 bilion dalam pelaburan saham, salah satu keputusan strategik yang paling penting kepada CEO Timothy D. Cook adalah tidak menyebut perancangan luar biasa Apple, yang cenderung untuk membeli syarikat kecil yang kemudiannya diserap ke dalam syarikat itu.

Menurut Wall Street Journal, sumber-sumber dekat Twitter telah berkata bahawa syarikat itu mengatasi unjuran pendapatan mereka untuk 2012, dan yang paling baru bernilai $8.4 juta kerana ia bersedia bagi satu IPO pada tahun 2013 atau tidak lama lagi.

Labels: ,