Bekas Eksekutif Google Jadi CEO Yahoo!

Marissa Mayer
Yahoo telah menamakan Marissa Mayer, bekas ekskutif utama Google, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif baru mereka, menamatkan pemburuan yang bermula selepas Scott Thompson dipaksa letak jawatan kerana pemalsuan resume.

"Saya amat berbesar hati dan gembira untuk memimpin Yahoo, salah satu destinasi utama internet untuk lebih daripada 700 juta pengguna," kata Mayer dalam satu kenyataan. "Saya berharap untuk bekerjasama dengan kakitangan berdedikasi syarikat untuk membawa produk inovatif, kandungan, dan pengalaman peribadi kepada pengguna dan pengiklan di seluruh dunia."
Pelantikan Mayer, yang menyertai Google pada tahun 1999 sebagai pekerja No 20, merupakan satu kejayaan besar bagi Yahoo, yang telah lama berjuang di tengah-tengah persaingan dari Google dan Facebook.

Mayer, 37, adalah eksekutif wanita yang paling menonjol di Google, sering berucap di persidangan-persidangan teknologi besar tentang produk Google. Beliau dikenali sebagai orang yang bertanggungjawab bagi kebanyakan produk yang paling popular di Google - tidak hanya laman utama carian utama tetapi Gmail, Google News, dan Google Images. Baru-baru ini, beliau telah dimasukkan ke dalam jabatan Google Maps dan perkhidmatan lokasi.

CEO Google, Larry Page mengucapkan tahniah Mayer dalam satu kenyataan: "Sejak tiba di Google selepas lebih 13 tahun yang lalu sebagai pekerja No. 20, Marissa telah menjadi juara terdiri daripada pengguna kami. Beliau menyumbang kepada pembangunan carian kami, Geo, dan produk Local. Serta banyak bidang produk yang lain. Kami akan merindui bakatnya di Google. "

Labels: ,