Cuba Firefox OS Sekarang

Mozilla secara rasminya terlibat dalam perniagaan OS awal tahun depan dengan Firefox OS. Sistem operasi akan berjalan pada telefon pintar dan sepenuhnya bergantung kepada HTML5 untuk semua aplikasi. Mozilla kini menawarkan pemaju peluang untuk mencuba Firefox OS di desktop terlebih dahulu sebelum versi telefon melanda tahun depan.

Di blog Mozilla, butir-butir syarikat bagaimana mereka telah membina satu pasukan untuk bekerja pada Firefox OS. OS telefon yang mereka sedang bekerja akan terdiri daripada tiga lapisan - Gonk, Gecko dan Gaia. Gonk terdiri daripada kernel, komponen peringkat rendah, Gecko adalah API rendering dan Gaia HTML5 dan lapisan UI. Mereka akan secara agresif menguji ciri-ciri ini dengan membina setiap malam untuk sesiapa.

Ini adalah di mana anda, pemaju, terlibat. Pasukan Firefox OS telah melepaskan versi desktop dan mengemas kini setiap hari. Anda boleh memuat turun sekarang dan bermain-main dengan semua ciri-ciri. Pemaju juga boleh membina aplikasi web mereka sendiri dan menguji terhadap OS untuk melihat jika ia berjalan. Ini adalah jenis yang sama pemaju aplikasi perisian gunakan untuk membuat aplikasi pada Android atau iOS.

Jika anda mahu membantu menyumbang kepada Firefox OS, anda akan perlu untuk menubuhkan profil Gaia. Mozilla menawarkan set mudah arahan untuk menubuhkan profil Gaia anda sendiri. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai projek OS Firefox, pergi ke MozillaWiki. Anda boleh memuat turun Firefox OS di sini.

Labels: