Facebook Bekerjasama dengan HTC untuk Telefon Pintar

Facebook Inc, pemilik rangkaian sosial terbesar, bekerjasama dengan HTC Corp untuk membina telefon pintar sendiri bagi pelepasan secepat mungkin pada pertengahan 2013.

Mereka bercadang untuk melepaskan peranti seawal akhir tahun ini, dan menolak kembali jadual waktu untuk memberi HTC lebih banyak masa untuk bekerja pada produk-produk lain.

Facebook juga membangunkan sistem operasi yang diubah suai untuk peranti dan telah mengumpulkan pasukan bekas pengaturcara Apple Inc (AAPL) untuk memperbaiki aplikasi iPhone.

Lebih separuh daripada 900 juta pengguna Facebook mengakses rangkaian sosial itu melalui peranti mudah alih, manakala tiada $3.15 bilion dalam jualan pengiklanan tahun lalu datang dari iklan pada telefon. Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg boleh menggunakan telefon Facebook, dengan ciri-ciri rangkaian sosial terbina dalam, untuk menarik pemasar dan meredakan kebimbangan yang mengheret ke atas saham syarikat.

HTC dan Facebook telah bekerjasama sebelum ini. Tahun lepas, HTC mula menjual "Chacha" telefon berasaskan Android dengan butang Facebook berdedikasi untuk berkongsi muzik, gambar dan mesej.

Berjuang menentang pesaing yang lebih besar di Amerika Syarikat, HTC telah melihat bahagian pasaran global telefon pintar menguncup kepada 4.8 peratus pada suku pertama, turun daripada 8.9 peratus pada tahun sebelumnya.

Labels: ,