Facebook Bersaing dengan Google dan Twitter untuk Beli Spool

spool
Facebook tidak segan untuk mengambil alih syarikat-syarikat untuk kebaikan mereka atau lebih kadang-kadang untuk teknologi mereka. Tetapi ini bermakna yang produk yang mereka akan beli akan ditutup. Pengecualian yang ketara dan setakat ini adalah Instagram.

Spool adalah sebuah perkhidmatan bookmark yang membolehkan pengguna menghantar bookmark mereka kepada peranti mudah alih. Tak ada apa-apa yang istimewa selain daripada itu, tetapi di mana Spool adalah berbeza dengan cara ia berkhidmat dengan kandungan dalam peranti mudah alih.

Ia mengubah kandungan, artikel, video dan sebagainya, untuk format yang sesuai bagi peranti mudah alih. Ia sesuatu bahawa Flipboard atau Instapaper sudah ada.

Teknologi tersebut adalah jelas amat berguna untuk syarikat rangkaian sosial, atau mana-mana tapak yang sentiasa digunakan untuk berkongsi kandungan.

Facebook, Twitter, Google+ dan sebagainya, menyediakan pautan ke kandungan yang dikongsi, tetapi mereka juga memasukkan thumbnail atau snippets artikel.

Malah, kedua-dua Google dan Twitter berminat dalam syarikat yang Facebook akhirnya berjaya ambil alih dan dan begitu juga dengan Dropbox, yang mempunyai banyak pengalaman sendiri dengan menyimpan dan membuat kandungan pengguna yang terdapat di seluruh platform di seluruh dunia.

Labels: , ,